Selecteer een pagina

Als ik mijn mening mag geven is de Automotive branche de mooiste branche op dit moment. Niet omdat het vooruitstrevend is maar we mogen gezamenlijk werken met prachtige producten. Auto is emotie, en dat is ook echt zo!

Helaas, en waarschijnlijk ben jij het daar mee eens, lopen we als automotive branche redelijk achter de rest. Vaak krijg ik het gevoel als ik een showroom in loop ik zo in de jaren ‘90 ben beland. Meestal heerst er binnen een automotive showroom nog het gevoel dat sales het middel is om je groei te brengen. Zelf ben ik van mening dat dit redelijk achterhaald is en dat je vooral moet kijken naar de echte beweegredenen van een klant. De auto is maar een onderdeel van dit proces.

Service is het nieuwe sales.

Door de klant goed te servicen, te voorzien in de informatiebehoefte en de klant gedurende dit proces te helpen zal je meer verkoop draaien. En nu begrijp ik dondersgoed dat dit enorm veel tijd kost. Maar het mooie van 2019, het jaar waarin ik dit onderwerp schreef is dat je pak en beet 80% van het gehele informatieproces kan automatiseren. Denk hierbij aan het volgende voorbeeld:

Een klant komt op je website, ziet een Audi A4 uit 2016 staan, maar 44.800 km en ziet er piekfijn uit! Mooie foto’s een goed verhaal en alle specificaties staan erbij. Bij de advertentie staat de prijs, 34.900 euro, inclusief aflevering kosten en een nieuwe mattenset. Allemaal relatief belangrijke info, maar de echte vraag die deze klant heeft is “Hoe ga ik deze auto betalen?” De klant wilt de auto het liefst gisteren geleverd hebben./

/Wat je wellicht nog niet weet, is dat de vorige auto niet door de APK komt dus de mobiliteitsbehoefte die de klant heeft is urgent. Hij zit nu op jouw website, je digitale showroom en bekijkt de Audi A4 uit 2016. De klant gaat na het zien van deze informatie van je website af…

Stel, je had op jouw website een calculator gehad die zowel Operational Lease, Private Lease als Financial Lease kan calculeren. En tijdens deze berekening vraag je: “Deze berekening naar je e-mail sturen? Vul hier je gegevens in”. En op dit moment is de bezoeker die een mobiliteitsbehoefte heeft op jouw klant geen website bezoeker meer maar een “prospect”, een lead of een potentiële klant. Het is maar net hoe je het wilt noemen. Vanaf dat moment kan je de klant dus helpen met informatie op basis van zijnhaar keuze. Is de klant op zoek naar OL, FL of PL, jij weet het nu omdat de klant deze vraag al heeft beantwoord. Na 4 dagen stuur je de klant een automatisch mailtje, “Bekijk de voordelen van Operational Lease t.o.v. Financial Lease”. Waarom je deze e-mail stuurt? Eigenlijk is die vraag erg simpel te beantwoorden, de klant is waarschijnlijk erg druk op het moment, of is al flink aan het uitzoeken wat voor hemhaar het beste werkt. Jij geeft alleen maar de bevestiging dat de keuze voor Operational Lease of Financial Lease het beste is, en waarom.

Dit zijn nog maar hele simpele opties om je klant te voorzien van de juiste informatie. Daarna gaat het echte spel pas beginnen. Hoe gaan we deze informatie behoevende bezoeker omzetten naar een koopintentie en hoe gaan we dan over tot de koop.

Meer weten over hoe online marketing jou als bedrijf verder kan helpen? Neem vrijblijvend contact met mij op en ik help je graag verder.